Szívesen néznék a börtönfalakat

Szerző: KM / Szabolcs Online

Link: http://www.szon.hu/szivesen-neznek-a-bortonfalakat/2761376

Dátum: 2015.02.12.
A polgármesterek szerint érdemes megfontolni, hogy épüljön-e börtön a településükön.

Egy új, 500 rab befogadására alkalmas börtön számára keres legalább 4 hektáros, közművesített építési telket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, az érdeklődő önkormányzatok térítésmentes felajánlásait március 31-éig várják. A kormany.hu-n megjelent dokumentum szerint a projekt kezdésének várható időpontja 2017, míg a börtön 2018-19-ben kezdheti meg működését, 250 új munkahellyel.

Tőlünk tudták meg

A lapunk által megkérdezett megyei településvezetők nem hallottak a felhívásról, váratlanul érte őket a hír. Fülöp Károly, Gelénes polgármestere meg is lepődött a hír hallatán.

– Nem értesültem erről – mondta – de így, első nekifutásra átgondolásra érdemesnek tartom. Részletek hiányában is biztos vagyok benne, hogy jó munkahelyteremtő szolgáltatás lehetne, gondolok itt az étkeztetésre, talán abból is részt vállalhatnánk. Hogy a lakosság mit szólna hozzá? Feltételezem, nagy részük élből elutasítaná az ötletet, de alapos előkészítéssel, az üzemeltetőktől megszerzett teljes körű információk birtokában biztosan meg tudnánk győzni az itt élőket. Nyilván tartanunk kellene néhány lakossági fórumot, hogy megnyugodjanak a kedélyek.

Dr. Péter Zoltán, Kántorjánosi első embere szinte kapva kapott az ötleten.

– Van ilyen? – kérdezte őszinte kíváncsisággal a hangjában. – Abszolút vevők volnánk az ajánlatra! Bár feltételezhetően nem innen kerülne ki a büntetés-végrehajtási intézet összes dolgozója, munkahelyteremtésre még ezzel együtt is kiváló lehetőséget nyújtana. A lakosságot bizonyosan megosztaná a kérdés, hogy fogadjuk-e be, vagy sem. De megítélésem szerint – amellett, hogy mindenkit tájékoztatnánk – nem a lakosság, hanem a képviselő-testület feladata, hogy döntsön a kérdésben. Mondjon egy forrást, s máris utasítom a pályázatírókat!

Jól döntött a város

Magántőke bevonásával épült meg a tiszalöki börtön, amelyet 2008 márciusában avattak fel. A közel 7 éves működés tapasztalatairól, a város életére gyakorolt hatásáról Gömze Sándor polgármestert kérdeztük meg.

– Sok hazai település pályázott börtön létrehozására, hiszen az önkormányzatok jól tudták, hogy több előnnyel jár egy ilyen létesítmény, mint hátránnyal. Tiszalök javára az döntött, hogy a város ingyen ajánlotta fel a település és a Szorgalmatos között lévő területet. Bár kezdetben nálunk is voltak aggódó hangok, de az elmúlt évek azt bizonyították, hogy jól döntött a város, amikor felvállalta a börtön létrehozását – emlékezett vissza Tiszalök vezetője.

– A büntetés-végrehajtási intézet egyrészt munkahelyet jelent a tiszalöki embereknek, másrészt a börtönt működtető, üzemeltető Szent Adorján Kft. iparűzési adót fizet a városnak. Az elmúlt években jó kapcsolat alakult ki a börtönnel. Éppen kedden írtunk alá egy háromoldalú megállapodást az együttműködés további lehetőségeiről. Ezt a szerződést az önkormányzatunk kötötte a Szent Adorján Kft.-vel és a büntetés-végrehajtási intézet parancsnokságával. Szó van benne többek között Tiszalök kül- és belterületén végzett jóvátételi munkáról, közös kulturális rendezvényekről, közös pályázatok benyújtásáról.

– A fogvatartottak alapfokú és középfokú oktatásában a tiszalöki pedagógusok vesznek részt. A rabok között vannak analfabéták is, így az 1–8. osztályos képzést az általános iskola, a középfokú oktatást a Teleki Blanka Gimnázium tanárai végzik. A rabok oktatásának munkahelymegtartó és munkahelyteremtő hatása is van – tette hozzá Gömze Sándor polgármester.

A területnek feltételeknek kell megfelelnie
 • Területi fekvés szerint dél-dunántúli, dél-alföldi, észak-alföldi, észak-magyarországi, valamint közép-magyarországi régión belül dabasi, ceglédi, nagykátai, aszódi kistérség
 • 100 százalékos önkormányzati tulajdonú, épületet, építményt nem tartalmazó, minimum 4 ha területű, közművesített építési terület
 • terület besorolása: a helyi szabályozás alapján a területen engedélyezhető legyen az adott funkció elhelyezése
 • a terület ne legyen műemléki vagy helyi védelem alatt álló
 • ivóvízfogyasztás biztosítása: minimum 350 m3/nap
 • szennyvízkibocsátás csatornázott elvezetése: minimum 350 m3/nap
 • villamosenergia-teljesítményigény biztosítása: minimum 200 kVA
 • földgáz teljesítményigény biztosítása: minimum 300 m3/h
 • kommunális hulladék elszállítása: minimum 10 m3/hét
 • a felajánlónak hozzájárulást kell vállalnia az objektum kialakításában és működésében
 • a börtönnek autópálya, vagy főút mellett kell lennie, de közösségi közlekedéssel is megközelíthetőnek kell lennie

Címke:   börtönépítés BVOP zsúfoltság fejlesztések