Börtön épülhet Bátonyterenyén

Szerző: MTI / origo.hu

Link: http://www.origo.hu/itthon/20150213-borton-epulhet-batonyterenyen.html

Dátum: 2015.02.13.
A Belügyminisztérium felhívására a Nógrád megyei Bátonyterenye önkormányzata azt tervezi, hogy földterületet ajánl fel új börtön megépítésére. A képviselő-testület már tárgyalt erről, de a végleges döntést a lakosság megkérdezése után hozzák meg - közölte a város polgármestere.

Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP) elmondta: dolgoznak a legjobb terület kiválasztásán, és február végén - március elején kerül újra a képviselő-testület elé a börtönépítés kérdése. A lakosság véleményét addig fórumon vagy kérdőíves formában kérdezik majd meg.
hirdetés

A beruházás Bátonyterenye és a térség érdekét szolgálhatja, ha megvalósulna, a közbiztonság erősödésével, munkahelyteremtéssel is számolhatnának.

500 férőhely


Mint az önkormányzati javaslat tartalmazza, a Belügyminisztérium börtön építésére alkalmas önkormányzati tulajdonú földterületet keres férőhelybővítő beruházáshoz. A kiválasztott területet a pályázaton nyertes önkormányzatnak térítésmentesen kell átadnia a magyar államnak.
A tárca pályázati felhívása szerint a legalább 500 férőhelyes börtön építését 2017-ben kezdenék, működése 2018-2019-ben kezdődne.

A pályázatokat március 31-éig lehet benyújtani a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához.
Bátonyterenyén a következő hetekben a pályázat előkészítésén, összeállításán dolgoznak, a város vezetője tárgyal a helyi cégekkel is a fogvatartottak foglalkoztatási lehetőségeiről.

Zsúfolt börtönök

Nógrád megyében Bátonyterenye a második város, amely új börtön építésében gondolkodik. Balassagyarmat azért jelentkezett a felhívásra, hogy csökkenjen a Balassagyarmati Fegyház és Börtön zsúfoltsága. Mint a nyugat-nógrádi város képviselői kifejtették, az Alkotmánybíróság tavaly októberi határozatában döntött a fogvatartottak mozgás- és légterének minimális mértékéről, amelyet kötelező jelleggel kell megállapítani a korábbi "lehetőség szerint" meghatározás helyett.

Így Balassagyarmaton, ahol 500-550 elítéltet tartanak fogva, 320-ra csökkenne az intézet befogadó képessége. A megüresedő, 1845-ben épült börtönt és a szomszédos, 1835-ös Vármegyeházát határon átnyúló gazdasági, kulturális központnak szánja Balassagyarmat, többek között egy európai rangú börtönmúzeum kialakításában gondolkodnak.

Újranyitás


A büntetés-végrehajtási intézményekben tapasztalható zsúfoltság csökkentése érdekében március végéig újranyitják a martonvásári börtönt – közölte a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet.

Tavaly lezajlott a martonvásári börtön újraindításával kapcsolatos előkészítő munka. Ennek részeként a szervezeti, személyzeti, anyagi és tárgyi feltételeket biztosították, az intézményt március 31-éig megnyitják.

A tervek szerint a martonvásári börtönben 175 fogvatartottat helyeznek majd el.

Címke:   börtönépítés férőhelybővítés fejlesztések