Rábólintottak: börtön épülhet Dombóváron

Szerző: H.E. / Tolnai Népújság Online

Link: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/rabolintottak-borton-epulhet-dombovaron-597419

Dátum: 2015.02.20.
Börtön épülhetne Dombóváron, legalábbis a csütörtöki testületi ülésen a képviselők többsége támogatta, hogy az önkormányzat eljuttassa pályázatát a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság részére.

Szabó Loránd polgármester elmondta, a Belügyminisztérium kezdeményezésére egyelőre csak gyűjtik a javaslatokat, de lát rá esélyt, hogy végül a városban épüljön fel egy büntetés-végrehajtási intézet. Mint mondta, a Dél-Dunántúlon a három megyeszékhelyen van csak börtön, és ezek mindegyike a belvárosban található.

Dombóváron viszont a városvezetés által kijelölt terület kívül esik a központon. A Munkás téren, a Viessmann Kft. szomszédságában elhelyezkedő ingatlant, a volt lovaspályát ajánlanák fel erre a célra. Ráadásul Dombóvár Tolna, Somogy és Baranya megye határán amolyan régiós börtön lehetne.

A polgármester az intézmény munkahelyteremtő szerepére is felhívta a figyelmet. A kiírás szerint ugyanis a működtetés humánerőforrás igénye mintegy 250 ember. A felhívás alapján előnyt élveznek azok a helyszínek, ahol a fogvatartottaknak több mint a felét is folyamatosan foglalkoztatni tudják az intézeten belül, vagy az oda betelepülő munkáltatás révén. A börtön legalább 500 férőhelyes lenne.

A polgármester szerint a beruházásnak köszönhetően bővülhet az ingatlanforgalom, több gyerek járhat a város óvodáiba, iskoláiba és felpöröghet a helyi kereslet, hiszen a kritériumok között szerepel, hogy a személyi állomány és családtagjaik lakhatása, szolgáltatásokhoz való hozzáférése is biztosított legyen.

A pályázat benyújtása előtt a lakosság véleményét is kikéri az ügyben az önkormányzat, és ezeket figyelembe véve a március 26-i testületi ülésen ismét tárgyalni fogják a napirendi pontot. A felajánlásokat március 31-ig várja a BVOP. A beruházás 2017-ben kezdődne, a működés pedig várhatóan 2018/2019 táján.

Vegyes a reakció

Szabó Loránd polgármester a hivatalos lakossági véleményeztetés előtt már a Természetesen Dombóvár Facebook oldalán feldobta a börtön létesítéssel kapcsolatos kérdést. Az ötlet megosztotta az internetezőket. „Első hallásra a hideg futkos a hátamon” – írja egy nő, hozzátéve, hogy egy termelő beruházásnak jobban örülne a börtön helyett. Egy másik ellenzőt az nyugtalanít, hogy azok a fogvatartottak, akiknek lejár a büntetésük, Dombóváron maradnak, holott véleménye szerint „így is túl sok patkány szaladgál szabadlábon”. Van, aki az „idegenforgalom” miatt aggódik, mert úgy véli, a látogatni érkező rokonok, barátok miatt több lesz a betörés és a rablás a városban.

Ám nem mindenki ellenzi az ötletet. Egy hozzászóló arra figyelmeztet, hogy nem kellene ennyire negatívan hozzáállni a kezdeményezéshez, hiszen még azt sem tudni, milyen típusú bűncselekmények elkövetői számára alakítanának ki börtönt. „Munkahelyekre viszont egyértelműen szüksége van a városnak, és jelen gazdasági körülmények között minden lehetőséget meg kell fontolni”. Hasonlóképpen gondolkodik az a véleményező is, aki szerint javul az infrastruktúra, rendben lesz a terület és a börtön adóbevételt is hozhat a városnak. És többek szerint a lakosság nem igazán érzékelné a börtön meglétét.

Címke:   börtönépítés pályázat önkormányzat