Komló is pályázna a börtönre

Szerző: K.E.I. / Dunántúli Napló Online

Link: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/komlo-is-palyazna-a-bortonre-597188

Dátum: 2015.02.19.
Akár 200 új munkahelyet is teremthet a beruházás.

A Belügyminisztérium pár hete írt ki egy pályázatot, amelyre azok az önkormányzatok jelentkezhetnek, amelyek szeretnék, hogy náluk épüljön a nyolc új börtön közül az egyik. A tárca pályázati felhívása szerint a legalább 500 férőhelyes börtön építését 2017-ben kezdenék, míg a tényleges működése 2018-2019-ben indulna el. Minderre azért van szükség, mert a meglévő börtönök túlzsúfoltak. A pályázatokat március 31-ig lehet benyújtani a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához.
A tét nem kicsi: az intézmény létesítése és működtetése egyes számítások szerint ugyanis 200 új munkahelyet teremtene a nyertesnek.
Csütörtökön eljutott lapunkhoz egy félhivatalos információ arról, hogy Komló is harcba szállna az intézményért.

A hír valódiságáról Polics Józsefet kérdeztük, aki megerősítette a hallottakat. A város polgármestere elmondta, egy Mecsekfalu és Körtvélyes között fekvő, 5 hektáros, összközműves, beépítésre szánt önkormányzati telekkel indulnának a pályázaton. Ez ugyanis az egyetlen, amely megfelel a feltételeknek.

A pályázat benyújtása előtt természetesen több fórumot tartanak majd az érintett városrészekben, de először a nagy nyilvánosság előtt a február 26-i közmeghallgatáson szeretnék tájékoztatni a lakosságot – hangsúlyozta Polics József. Annyi egyeztetés lesz majd, amennyire csak szükség van, a pályázat benyújtásához ugyanis teljes támogatottságot szeretne maga mögött tudni a városvezetés – tette hozzá.
A részletekről egyelőre annyit tudni, hogy az intézetben többségében 1-5 éves letöltendő szabadságvesztésüket töltő rabok kerülnének elhelyezésre börtön fokozatban. A súlyosabb bűncselekmények elkövetőit – ha lesznek – teljesen elkülönítve és teljes kijárási tilalom mellett tartják majd fogva.

Több száz állás

Az intézet létesítése esetén legalább 180-200 érettségizett szerezhetne három hónapos képzésen megfelelő képesítést a szolgálat ellátására, továbbá kb. 50 fő felsőfokú végzettségű személyzet felvételére is lehetőség nyílna. Ráadásul, ahogy azt Polics József kiemelte, egybehangzó információk szerint azokon a településeken, ahol van börtön, a közbiztonság nem romlott, sőt, inkább javulásról számoltak be az érintettek. Vagyis a városnak ez nagy lehetőség lenne – mutatott rá a polgármester.

Címke:   börtönépítés pályázatt önkormányzat