Szolgálati kutyák versenye a tiszalöki börtönben

Szerző: HH / satoraljaujhelyhirado.hu

Link: http://satoraljaujhelyhirado.hu/articles/view/szines/szolg%C3%A1lati-kuty%C3%A1k-versenye-a-tiszal%C3%B6ki-b%C3%B6rt%C3%B6nben

Dátum: 2015.02.17.
Először tartottak kutyás szakmai napot a tiszalöki börtönben, ahol tucatnyi szolgálati kutya és vezetője mutatta meg tudását és együtt tanulták az új gyakorlatokat.

Henry, Rex, Mich, Beni, Itó, Denise, Stavros, Dáriusz, Démon, Apolló, Maci és Mali – ez a tizenkét szolgálati kutya gyakorlatozott együtt a Tiszalöki börtönben.

A fegyintézet első alkalommal rendezett kutyás szakmai napot, amelyen a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön különleges egységei is részt vettek.

Kozsla István zászlós, az intézet kutyatelep-vezetője elmondta, hogy a gyakorlat célja többek között a kutyák továbbképzése volt, legyen szó kábítószer-kereső vagy járőr kutyákról.

Az időzítés nem véletlen, hiszen az ilyen szabadtéri gyakorlatokat általában nyáron tartják, de most szándékosan választottak téli időpontot, nehogy megkopjon az értékes tudás. A szakmai nap ötlete Papp Béla törzszászlóstól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet kutyatelep-vezetőjétől származik.

A három intézet kutyái és kutyavezetői közösen töltötték el a napot, amelynek legnagyobb előnye a tapasztalatcsere volt. Az egységek segíteni tudtak egymásnak a hibák feltérképezésében, így hatékonyabban készülhetnek fel a vizsgákra és a szolgálati munkára.

A gyakorlat megmutatta, hogy mentálisan igen jótékonyan hat a szolgálati kutyákra az idegen környezetben végzett szituációs gyakorlat, találkozás az új, ismeretlen ingerekkel.

Címke:   Tiszalök személyi állomány kutyaverseny