Ezek a leggyakoribb bűncselekmények Kelet-Európában

Szerző: Kovács Ildikó, Halász Áron / atlatszo.hu

Link: http://video.atlatszo.hu/2015/02/20/ezek-a-leggyakoribb-buncselekmenyek-kelet-europaban/

Dátum: 2015.02.20.
Tizenkét kelet-európai ország börtönlakosságát mérték fel az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) újságíró-szervezet tagjai. A közérdekű adat igénylések, illetve oknyomozó munka segítségével készített felmérés célja az volt, hogy összehasonlíthatóak legyenek egyes bűncselekmény-típusok a vizsgált országokban, illetve megtudjuk a lakosság hány százaléka van rács mögött, milyen a nemek megoszlása és melyek a leggyakoribb bűncselekmények egy országban. A börtönállapotokat bemutató adatsorokat egy látványos, infógrafikákkal és videó interjúkkal kiegészített honlapon összesítették.

A felmérésben szereplő országok listája így néz ki: Magyarország, Csehország, Lettország, Koszovó, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Litvánia, Szerbia, Törökország, Moldova és Románia.

A vizsgált bűncselekmények pedig ezek voltak: gyilkosság, nemi erőszak, lopás, embercsempészet, drogcsempészet és gazdasági bűncselekmények.

A hazai adatokat az Átlátszó munkatársai dolgozták fel. Videóinterjúkat is készítettünk egy csempésszel, egy csalóval és egy drogkereskedés miatt börtönben ülő férfival. Alább Lakatos Józseffel készített interjúnkat láthatja a Kedves Néző, akivel Állampusztán beszélgettünk arról, hogyan csempésztek dohányárut Ukrajnából.

Hol ülnek a legtöbben?

Lakosság arányára vetítve Litvánia, Lettország és Moldova börtöneiben ültek a legtöbben a vizsgált időszakban, de ez az arány sehol nem érte el a 0.5%-ot, a dobogó a következő százalékokkal volt megszerezhető: 0.32%, 0.25%, 0.22%. Magyarországon a lakosság 0.18%-a volt rács mögött 2013-ban.

A mérések kitértek egyes országok leggyakoribb bűncselekményeire is az éppen fogvatartottakra vetítve. Hazánkban ez a lopás volt 5828 esettel, amit 1240 gyilkosság és 1101 gazdasági bűncselekmény követett. Kutatásunk során azt is megtudtuk, hogy a 14 hazai fegyházban és börtönben 2013 decemberében 12584 férőhely volt, ezzel szemben 18197 fő létszámmal működtek az intézmények. Ez 144%-os telítettséget jelentett.

Ezer polgárra jutó fogvatartottak száma

A Jailcrunch projekt vizsgálta, hogy 1000 lakosra hány fogvatartott jut az egyes országokban. Magyarországon ez a szám 1.8 fő volt 2013 végén, amivel nagyjából a kelet-európai középmezőnyben helyezkedünk el.

Ezer lakosra vetítve a legkevesebb fogvatartott Boszniában van, itt 0.8-as szám jött ki, de a magyar aránynál kevesebben ülnek Szerbiában, Csehországban és Koszovóban is. Románia 1.7-es számával éppen hogy megelőz minket, utánunk pedig Albánia és Törökország áll 1.9-el. A listát Litvánia vezeti, ahol a lakosság arányához képest a legtöbben vannak börtönben: itt 3.2 fogvatartott jut 1000 lakosra, őket Ukrajna követte 2.8-as, Lettország 2.5-ös és Moldova 2.2-es számmal.

Címke:   bűncselekmény Kelet-Európa statisztika kutatás