Az egyház imakönyveket ajándékoz elítélteknek az Egyesült Királyságban

Szerző: catholic-ew.org.uk / Vatikáni Rádió / Magyar Kurír

Link: http://magyarkurir.hu/hirek/az-egyhaz-imakonyveket-ajandekoz-elitelteknek-az-egyesult-kiralysagban-0123

Dátum: 2015.02.20.
Anglia és Wales püspöki konferenciája imakönyvet adományozott Nagy-Britannia katolikus vallású elítéltjeinek. Az imakönyv címe: „Reggeli és esti ima börtönben lévőknek” – tájékoztat a Vatikáni Rádió olasz nyelvű adása.

A kezdeményezés február 15-én, vasárnap indult útjára szentmise keretében, melyet Richard Moth, a börtönpasztoráció felelőse mutatott be Felthamben, a fiatalkorúak börtönében, ahol 15–18, illetve 18–21 éves elítélteket tartanak fogva.

Az imakönyv első kiadásának 7000 példánya hamar elfogyott, most, másodszorra 15 000 példány látott napvilágot – tájékoztat az angliai és wales-i püspöki konferencia weboldala.

„Ez egy mindennapi használatra szánt, könnyen használható kis könyv – írja jegyzetében Vincent Nichols bíboros, a püspöki konferencia elnöke. – Az imádság a benneteket körbevevő falakon túlra vezet. Egyéni imáitok egy közös hanggá fonódnak, mely Istenhez száll a világ minden sarkából.”

„A hangotok nincs bezárva – fordult a bíboros az elítéltekhez –, kiszabadul, egyesül sokak imádságával: a szerzetesek, a papok, a diakónusok, a tanárok, a szülők és sok más ember imájával. Imádkozzatok értük. Ők is imádkoznak értetek. Imádkozzatok! Tanuljátok meg Istenre figyelni az imádságban, és békére leltek szívetekben.”

Sok elítélt örömét és háláját fejezte ki az imakönyvért, és elmondták, hogy az imádság mennyire megerősítette lelküket, vigaszt nyújtott és nyújt nekik a nehéz és szomorú percekben, amelyeket a börtönben átélnek.

„Amikor bekerültem ide, teljesen elveszettnek éreztem magam, imádkoztam azért, de nem volt az 100 százalékos... Össze voltam törve lélekben, nagyon rosszkedvem volt, csak zuhanyozni mentem ki a cellámból – meséli a felthami börtön egyik fiatal elítéltje. – Ez a könyv felemelte a lelkemet. A kedvencem a hétfő esti ima, a 14. zsoltár, és az, hogy »Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják az Istent«. Nagyon sok kint lévő emberért imádkozom, a más országokban élő rászorulókért is, a betegekért, azokért, akiket félrevezetnek. (...) Mindenkinek köszönöm, hogy elkészítették ezt a könyvet.”

Címke:   egyház könyvek adomány külföld Anglia