Börtönország - A Bebukottak való világa

Szerző: Sándor Zsuzsanna, Bazánth Ivola / 168 Óra Online

Link: http://www.168ora.hu/itthon/bebukottak-monory-mesz-andras-gero-marcell-film-borton-133789.html

Dátum: 2015.02.21.
Monory Mész András Bebukottak című dokumentumfilmje 1985-ben készült: gyilkosságért elítélt kamaszok vallanak a fiatalkorúak tököli börtönében. A film még abban az évben elnyerte a torinói fesztiválon a legjobb külföldi filmnek járó díjat. Itthon betiltották. Mégis kultuszfilm lett, a diktatórikus rendszer metaforája is. Harminc évvel később Gerő Marcell filmrendező ismét forgatott a Bebukottak egykori szereplőivel: arra volt kíváncsi, mi lett velük. A Káin gyermekeit a San Sebastian-i fesztiválon mutatták be sikerrel. Nemrég pedig elnyerte a Legjobb Dokumentumfilm díját a magyar filmkritikusoktól. Már vetítik a hazai mozikban. A 168 Óra közös beszélgetésre kérte a két alkotót.

A Bebukottak annak idején a Balázs Béla Stúdióban készült. „Folytatása”, a Káin gyermekei most nem kapott állami támogatást a honi filmalaptól. A magyar–francia koprodukció anyagi hátteréhez jelentősen hozzájárult az ARTE France, a CNC (francia állami filmalap) és az HBO Europe. Hazai gyártója egy kis filmes cég, a Campfilm. Itt találkoztunk Gerő Marcellel és Monory Mész Andrással.

Vajon miért nem András folytatta régi filmjét?

– Miután a Bebukottakat itthon betiltották, esélyünk sem volt arra, hogy visszamehessünk Tökölre forgatni, vagy egyáltalán bármilyen információhoz jussunk. A hatóságok úgy gondolták, átvertük őket a filmmel.

Monory Mész eredetileg tizenhét éves fiatalokról akart riportokat csinálni. Különböző réteghez, szubkultúrához tartozó kamaszokat beszéltettek volna arról, milyennek képzelik a jövőjüket. Szerettek volna egy hosszú börtönbüntetését töltő fiatalkorú elítéltet is megszólaltatni. Ehhez kértek forgatási engedélyt a tököli börtönben. Fiatalkorú gyilkos fiúk között keresték az alkalmas riportalanyt. Mihancsik Zsófiával közösen készített interjúikból azonban elképesztő tragikus sorsok tárultak fel. Úgy döntöttek: inkább a „bebukott” gyerekekről forgatnak tovább.
 
A börtönök zárt, hierarchikus rendszerét ők jobban értik és ismerik. A rácsokon túli szabad világban elveszettek. Egyetlen kétségbeesett pillanat következményeit életük végéig kell hordozniuk Káin gyermekeinek.

A srácok őszintén beszéltek bűncselekményeikről, a rács mögötti világ borzalmairól. A dühöngőről, ahová meztelenül, leláncolva zárják be őket. Azt is megmutatták, milyen durva beavatási szertartások várják az új cellatársakat. Két lehetőség közül választhattak: „csicskák” lesznek, vagy „köcsögök”. A szexuális erőszak mindennapos volt a zárkákban. Mindez sejthetően az őrök hallgatólagos tudtával történt.

A börtönparancsnokság nem ellenőrizte, mit vettek videóra. Akkoriban a filmeket kötelező volt bemutatni a Művelődési Minisztérium Filmfőigazgatóságának. Ám ez is kimaradt, mivel a Bebukottakat rögtön meghívták a torinói nemzetközi filmfesztiválra, ahol elnyerte a legjobb külföldi film díját.

A sikerről a honi lapok is beszámoltak. A hatóságok pedig észbe kaptak, látni akarták, voltaképp miről is szól a kitüntetett magyar alkotás.

– A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán tartották a belső vetítést. Minket is odarendeltek. Az első sorokban az illetékes tábornokok ültek. Miután lement a film, döbbent csend volt a teremben. Majd kitört a botrány, nem értették, hogyan kerülhetett ki ez külföldre. Dermesztő élmény volt, nem tudhattuk, milyen következményei lesznek. De végül nem ért minket semmilyen retorzió. A Bebukottakat viszont azonnal betiltották – emlékezik András.
 
Azt mondja, nem voltak ők sem hősök, sem forradalmárok. „Balázsbélások” voltak, tették a dolgukat.

A kópiák amúgy szamizdatként terjedtek. A „láthatatlan mű” a korszak kultuszfilmje lett. A rendszerváltás után egyszer éjszaka leadták a köztévében. Moziba sosem került.

Monory Mész csak harminc évvel később értesült fiatal kollégáitól, hogy a Bebukottaknak a tököli börtönben is komoly következményei lettek.

– Amikor kerestük az egykori szereplőket, hallottuk: a Bebukottak miatt az akkori börtönparancsnokot és helyettesét leváltották – jegyzi meg Gerő Marcell.

A Káin gyermekei is a véletlenek eredménye. Marcell első nagy játékfilmjére készült, börtöntémájú fikciós mozit tervezett. Valaki javasolta, nézze meg a Bebukottakat. A régi felvételek szinte sokkolták a rendezőt. A film drámai ereje évtizedek alatt sem kopott meg.

Címke:   fiatalkorúak dokumentumfilm szereplők riport