Rákosi börtönországa a múzeumban

Szerző: Bruszel Dóra / Nyíregyháza Város Honlapja

Link: http://www.nyiregyhaza.hu/rakosi-bortonorszaga-a-muzeumban-2015-02-22

Dátum: 2015.02.22.
A szegedi Csillagbörtönből származó bútorokkal berendezett cellabelső és a 20. század legsötétebb időszakának mementóját idéző eredeti bitófa is látható a Jósa András Múzeumban, a Rákosi-diktatúra börtöneit bemutató kiállításon, amelyet április 26-áig tekinthetnek meg az érdeklődők.

A 20. század legsötétebb időszaka volt az az évtized, amelyet Rákosi Mátyás neve fémjelez. Ekkor az ország börtönei, valamint internáló- és kényszermunkatáborai megteltek politikai foglyokkal. Rákosi idejében 1 milliónál több embert idéztek ügyészi vád alá, ebből közel 750 ezret ténylegesen börtönre is ítéltek.

Zsúfolt börtönök


A maximum 30 ezer fő befogadására alkalmas börtönökben kellett összezsúfolni a foglyokat. A közelmúltban nyílt időszaki kiállítás azt szeretné tudatosítani a látogatókban, hogy az 1950-es évek Magyarországa önmagában is egyfajta börtön volt, ahol bárkit megfoszthattak személyes szabadságától.
– 1944 decemberétől kiépültek azok az államhatalmi intézmények, amelyek a lakosságot tartották sakkban, és okkal, ok nélkül tömegesen hurcolták meg, vitték népbíróság elé, bélistázták, és börtönbüntetéssel sújtották – mondta el a kiállítás megnyitóján dr. Takács Péter, nyugalmazott egyetemi tanár, aki hozzátette, hogy mindenkinek ajánlja a tárlatot, akiknek a szülei, nagyszülei éltek ebben az időben.

„Meg kell ismerni, hogy ezekre az emberekre milyen világ szakadt itt az orosz foglalással, a kommunizmussal, Rákosi aberrált személyiségével. Aki ezt megteszi, az megtudja majd, hogy mi a zsidó holokauszt és mi a magyar holokauszt, mert a kettő között csak annyi különbség van, hogy az egyiket Rákosi és Sztálin csinálta, a másikat pedig Hitler és a nyilasok.”

Diktatúra emléknapja

Dr. Bene János múzeumigazgató hozzátette, ezeket a szörnyű éveket idézi fel és tárja a látogatók elé a Rákosi börtönei című kiállítás, amit a nagy diktatúra emléknapja köré szerveztek. A kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpont vándorkiállítás anyaga, ez egyébként megfordult már Szegeden, Vásárhelyen és többek között Szentesen is. A kiállítás április 26-áig látható a Jósa András Múzeumban.

Címke:   történelem múlt diktatúra zsúfoltság