A program neve: JIVE – Önkéntesek a büntető-igazságszolgáltatás területén Európában

Szerző: BAGázs Közhasznú Egyesület

Link: http://www.bagazs.org/projektjeink/felnott-projektek/jive/

Dátum: 2015.02.24.
Célja: Az Európa szerte a büntető-igazságszolgáltatás területére bevont önkénteseket foglalkoztató programok felmérése, egységes módszertani anyag kidolgozása egy az önkéntesek kiválasztására, felkészítésre és támogatására hivatott tréninghez; a módszertan kíséreti jellegű gyakorlati megvalósítása több Európai országban, köztük Magyarországon is.

Célcsoportja: A telepen élő börtönből szabadulók vagy volt bűnelkövetők.

Indulása: 2014 április

Felelőse: Both Emőke

A JIVE 2014 és 2016 között megvalósuló program, amely nyolc, kormánytól független és a büntető-igazságszolgáltatás területén dolgozó európai szervezet között létesít munkakapcsolatot.  A partnerszervezetek különböző jogrendszerekben működnek és más-más tapasztalatokkal rendelkeznek a büntető-igazságszolgáltatás területén dolgozó önkéntesekkel kapcsolatban, ami remek lehetőséget nyújt az egymástól való tanulásra. A szervezetek együttműködése két fő területre koncentrál: egyrészt kutatják a bűnelkövetőkkel és családjukkal, illetve a bűncselekmények áldozataival dolgozó önkéntesek szerepét és jelentőségét, másrészt feltérképezik az állami és civil szektor szervezeteinek reintegrációt elősegítő, hatékony együttműködéseit. A program feltárja, hogy jelenleg milyen önkéntes programok működnek Európában a büntető-igazságszolgáltatás területén, elemzi az önkéntesek toborzásának, támogatásának és képzésének jelenlegi módszereit, illetve elkészít egy, a legjobb gyakorlatokat tartalmazó útmutatót, amely a különböző büntető-igazságszolgáltatási rendszerekbe adaptálható ajánlásokat is megfogalmaz majd. Ezen felül, a JIVE hírlevél rendszeresen beszámol a projekt megvalósulásáról, és hasznos információkat közöl az Európa-szerte ezen a területen tevékenykedő szervezetek és önkéntesek számára.

A programot az Európai Bizottság finanszírozza, a Clinks nevű jótékonysági szervezet koordinálja.

 
Olaszország: CARITAS Cagliari

A Caritas komplex beavatkozásokat végez. Nemrégiben jelentősen kiterjesztette tevékenységét köszönhetően annak, hogy megnőtt az önkénteskedni szándékozó fiatal jelentkezők száma. A Caritas missziója: szolidáris cselekedetekkel segíteni a rászorulókat. Ezt különböző szolgáltatások nyújtásával valósítják meg: tanácsadó-, befogadó-, és adományosztó központokat működtetnek, ahol élelmiszert, ruhát és gyógyszert kaphatnak a rászorulók, valamint szociális konyhákat, kórházakat, és más intézményeket.

A Caritas és a börtön: A Caligariban működő “Reményhozó” Központ

Tevékenységi kör: meghallgatás, tanácsadás, segítségnyújtás

A Caritas önkéntesei által végzett tevékenység nem korlátozódik a börtönfalakon belülre. Az általuk nyújtott rehabilitáció jelentős az intézmények szempontjából, de hatással van az elítéltek családjaira és a bűncselekmények áldozataira is.

2013-ban 50 önkéntes tevékenykedett a Caritas ezen szolgálatában. A szolgálat 2008-ban történt alapítását a fogvatartottak és hozzátartozóik nagy örömmel fogadták. Elsősorban a bevándorlók számára nyújtanak segítséget, valamint azoknak, akiknek nincsenek látogatóik. 2013 január 1-je és október 31-e között 803 elítélt vette igénybe a Caritas által nyújtott szolgáltatásokat.

Kapcsolat: Paolo Bernardini

Címke:   önkéntesek projekt JIVE hírlevél