25 éve írta a Napló - A legrégebbi börtön

Szerző: Andrónyi András, Balassa Gergő / VEOL.HU - Napló Online

Link: http://veol.hu/veszprem/25-eve-irta-a-naplo-a-legregebbi-borton-1681526

Dátum: 2015.02.25.
A veszprémi hazánk legrégebbi börtöne. Az 1700-as években olyan egészségtelen volt, hogy húsznál több rab a levegőhiánytól megfulladt. A veszprémi büntetés-végrehajtási intézetet Andrónyi András mutatta be a Napló olvasóinak 1990-ben.

 „S hogyan élnek ma ott a fogva tartottak?

Négytől tizenhat személyes zárkában alszanak, emberszámba veszik őket, s lehetőleg úgy kvártélyoznak, hogy szubkulturált csoportba ne kerüljön kultúrember, s viszont. A parancsnokság ezzel igyekszik elejét venni fölösleges kínlódásnak, netán ordítozásnak, verekedésnek.

Essünk túl egy kényes(?) kérdésen, a szexen. A hatályos törvény nem tiltja – felnőtt korúak között – a homoszexualitást, ám a börtönszabályzat igen. Lesz még dolguk a jogalkotóknak...

Munkára csak a jogerősen elítéltek kötelezhetők, ám gyakorlatilag valamennyi rab dolgozik. Elvégre jócskán kellemesebb az asztalos-, a lakatos-, a bádogosműhelyben munkálkodni, emberek között lenni, mint tétlenül ücsörögni a zárkában. Meghatározott időben szabad látogatót fogadni, meghatározott súlyú, összetételű csomagot kapni. Sportlehetőség adott sakkban, súlyemelésben, fociban, röplabdában. A könyvtár 2500 kötetes. Minden lapra szabad előfizetni. Nézhető videó, valamint színes és fekete-fehér tévé. A rabok egy része szinte tolakodott fényképezőgépem elé, hogy nyomtatásban jelenhessen meg arcmásuk, tetoválásuk...”

Archív fotó: Andrónyi András - veszprémi börtön

Archív fotó: Andrónyi András


Címke:   Veszprém közelmúlt riport nyilvánosság