Börtönnel teremtene állást Békés

Szerző: P.G. / Békés Megyei Hírlap Online

Link: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/bortonnel-teremtene-allast-bekes-598513

Dátum: 2015.02.26.
A békési képviselő-testület hétfői ülésén úgy döntött, hogy a város oncsai településrésze és a vasút közötti részt ajánlja fel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága részére börtön és lakásépítési területnek.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a Belügyminisztérium - a büntetés-végrehajtási intézetek nemzetközi elvárásoknak való megfelelésével összefüggő átfogó vizsgálat megállapításaihoz kapcsolódó intézkedésekről szóló kormányhatározat végrehajtása érdekében - férőhelybővítő beruházáshoz börtön építésére alkalmas területet keres.

A kialakítandó objektumban minimum 500 fogvatartottat helyeznének el. A működtetés humánerőforrás-igénye mintegy 250 munkavállaló, melyből legalább 25 százaléknak felsőfokú iskolai végzettséggel, a fennmaradó létszámnak középfokú iskolai végzettséggel kell rendelkeznie.

A környezetnek felkészültnek kell lennie a személyi állomány és családtagjaik elhelyezésének, illetve lakhatásának biztosítására, és rendelkezésre kell, hogy álljanak a kapcsolódó szociális feltételek, így az óvoda, iskola is.

Mucsi András, az ügyrendi bizottság elnöke az előterjesztés kapcsán hangsúlyozta, egy esetleges beruházás - hiszen egyelőre szó sincs arról, hogy a fejlesztés biztosan Békésen történik meg - több helyi munkavállalónak és beszállítónak biztosítana megélhetést. Ezért is javasolta, hogy a város adja be pályázatát, hiszen minden álláshelyre szükség van.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Szalai László (MSZP) aggályát fejezte ki. Mint kiemelte, elsősorban attól tart, hogy az intézetből kiszabadulók árthatnak Békés egyébként kiemelkedő közbiztonságának.

Rácz Attila (Fidesz) szorgalmazta, hogy a város pályázzon, ő is a munkahelyek fontossága miatt tört pálcát az elképzelés mellett.

Izsó Gábor polgármester az elhangzottak kapcsán elmondta, egyrészt szó sincs arról, hogy a beruházásnak biztosan Békés lesz a helyszíne, hiszen sok település jelentkezik.

- A foglalkoztatás javítása érdekében azonban minden lehetőséget meg kell ragadnunk - tette hozzá. A polgármester leszögezte, tájékozódott olyan településeken, ahol működik büntetés-végrehajtási intézet, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy az nem rontja a közbiztonságot. A terület is viszonylag távol esik a városközponttól.

A létesítmény megvalósulásával a foglalkoztatási helyzet javulhat, az idetelepülő dolgozók pedig a bölcsődei, oktatási intézményeik kapacitás-kihasználásában segíthetnek.

Békésben egyébként Gyulán működik bv-intézet jelenleg, megkeresésünkre a rendőrség elmondta, a létesítménynek semmilyen negatív hatása nincs a közbiztonságra.

Címke:   börtönépítés önkormányzat pályázat tervezet