600 új férőhely csökkentheti a zsúfoltságot a börtönökben

Szerző: OrientPress Hírügynökség (OPH)

Link: http://orientpress.hu/139971

Dátum: 2015.02.27.
Idén tavasszal három új intézmény átadásával hatszáz férőhellyel bővítik a börtönhelyek számát, ami némileg enyhít a jelenlegi, 141 százalékos telítettségen – mondta a Rádió Orientnek Schmehl János. A büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese hozzátette: a telítettség csökkentésére további lehetőség az önként bevonulók számára a szabadságvesztés megkezdésének néhány hónappal történő kitolása.

Hogyan segíthető elő a reintegráció?

Január elsejével hatályba lépett az új büntetés-végrehajtási törvény, amely kiemelt feladatként határozza meg a reintegrációt, vagyis a korábbi fogvatartottak társadalomba történő visszailleszkedésének segítését. 'Ehhez nagyban hozzájárul a büntetés letöltése alatti foglalkoztatás' – emelte ki a tábornok. Az új kódex egyik fontos változása, hogy az Igazságügyi Szolgálattól az ezt segítő pártfogói felügyeleti feladatok ellátása átkerült a büntetés-végrehajtási intézetekhez.

Teljes foglalkoztatás a börtönökben?


Jelenleg a fogvatartottak foglalkoztatási rátája 80 százalékos, az új törvény értelmében azonban minden rabnak dolgoznia kell annak érdekében, hogy hozzájáruljon saját ellátásának költségeihez. A különböző képzésekre számos uniós és hazai forrás áll rendelkezésre, amire azért is van szükség, mert a fogvatartottak 16 százaléka még általános iskolai végzettséggel sem rendelkezik, azok aránya pedig, akik csupán az általános iskolát fejezték be, ennél jóval magasabb, 60 százalékos – emelte ki Schmehl János. Hozzátette: a büntetés-végrehajtásnak 12 gazdasági társasága van, akik saját költségen valósítanak meg képzéseket, amelyek keretében 28 féle szakmát sajátíthatnak el a fogvatartottak. „Bár kevesen, de vannak olyanok is, akik felsőoktatási tanulmányokat folytatnak” – tette hozzá.

Az említett börtöncégek – akiknek bevétele az 1 milliárd forintot is meghaladta az utóbbi években – ezt az összeget szinte teljes egészében a fogvatartottak további munkáltatási lehetőségeinek megteremtéseire fordítják – mondta a tábornok. Kiemelte, céljuk elsősorban olyan munkahelyek létrehozása, amelyek a későbbi visszailleszkedést nagyban elősegítik. „Ehhez fontos, hogy a társadalom is azt lássa, hogy a börtönben eltöltött napokat hasznos, értelmes munkára fordítják az érintettek.”

Munkájukért munkadíjat kapnak a fogvatartottak, ami a mindenkori minimálbér egyharmada, ez nagyjából 33 ezer forintot jelent. „Ebből a munkadíjból vonják le a tartási költségeket és azt az összeget, amit a szabadulási tartalékolás jelent” – mondta Schmehl János. A megkeresett munkadíjat – amennyiben még maradt a levonások után – olyan szabadidő eltöltésére alkalmas tevékenységekre fordíthatja az illető, mint például a kondicionáló termek használata.

Hogyan csökkenthető a túlzsúfoltság?


Magyarországon 18 000 körüli a fogvatartottak száma, ami a 12 600 rendelkezésre álló férőhelyhez képest 141 százalékos telítettséget jelent. Mivel azonban - a túlzsúfoltságtól függetlenül - a büntetés-végrehajtási intézetnek befogadási kötelezettsége van, a férőhelyeket folyamatosan bővítik: Budapesten és Szombathelyen is folynak munkálatok, Martonvásáron pedig egy korábban bezárt objektumot nyitnak újra március végén – így hatszázzal bővül a rendelkezésre álló helyek száma – mondta Schmehl János.

Szintén változás, hogy a megyei szint helyett a szabadságvesztés helyéről ezen túl a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága küldi ki az értesítőt, ami újabb lehetőséget ad a zsúfoltság csökkentésére. A „felhívást a szabadságvesztés megkezdésére” úgy küldi meg az országos parancsnokságon működő főosztály, hogy három hónapon belül elkezdhesse tölteni szabadságvesztését a behívott személy. „Természetesen nem elhúzni szeretnénk ennek megkezdését, csupán ez is egy lehetőséget jelent az egyébként már túlzsúfolt börtönök tehermentesítésére” - szögezte le a tábornok.

További fejlesztések jöhetnek

Az idei év terveiről szólva elmondta, várhatóan további bővítések lesznek, a költséghatékonyság céljából lehetőleg a meglévő infrastruktúrára épülve. „Továbbra is feladatunk a biztonságos, jogszerű és szakszerű büntetés-végrehajtás megvalósítása, mégpedig úgy, hogy a köznyugalmat megzavaró események számát csökkentsünk” – foglalta össze röviden a további teendőket Schmehl János tábornok.

Az interjút teljes terjedelmében itt hallgathatja meg.

Címke:   fejlesztések bővítés telítettség zsúfoltság