Tart a börtöntől a komlói lakosság

Szerző: K. E. I. / Dunántúli Napló

Link: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/tart-a-bortontol-a-komloi-lakossag-599237

Dátum: 2015.03.02.
Legalább 200 munkahelyet jelentene a beruházás, de közvetlenül a lakótelep mellé épülne.

Mióta kiderült, hogy a város is pályázna a börtönépítési beruházásra, számítani lehetett rá, hogy a hagyományos éves közmeghallgatás fő témája nem a város 2015. évi költségvetése lesz. A várakozásnak megfelelően csütörtök délután teljesen meg is telt a Városháza nagyterme.

A legtöbben a két érintett városrészből, Körtvélyesből és Mecsekfaluból érkeztek, ők mondták el véleményüket a tervezett létesítményről. Az ellenzők a településrészek nyugalmát, közbiztonságát féltették, de néhányan a megnövekedő forgalomtól, a zajos látogatóktól, a turizmus hanyatlásától, és a tönkretett panorámától tartottak.

Az aggodalmakra a város vezetőin túl többek között a rendőrkapitány, két börtöndolgozó és helyi vállalkozók reagáltak. A válaszok között elhangzott, más alkalmas terület nem áll az önkormányzat rendelkezésére, amit felajánlhatna az államnak – a volt bányaterületek például nem saját kézben vannak, és a megközelítésük is elégtelen. Márpedig mindkettő alapvető feltétel.

A szakemberek hangsúlyozták, a börtön annyi (jól fizető) munkahelyet teremtene hosszú távon, amennyit a város másképp nem tud biztosítani. Az intézmény biztonságos és teljesen zárt lenne, saját parkolóval, se be-, se kilátni nem lehetne. Zajjal pedig csak addig járna, amíg építenék - ami viszont komlói vállalkozóknak jelentene munkalehetőséget.
Hozzátették, minden kérdésre szívesen válaszolnak; jövő hét kedden és szerdán délután öt órától Körtvélyesben, illetve Mecsekfalun lakossági fórumot is tartanak majd.

A közmeghallgatás végül rendbontás nélkül ért véget.
Címke:   börtönépítés közvélemény előítélet tájékoztatás