Fogvatartottak perlik a magyar államot

Szerző: atv.hu

Link: http://www.atv.hu/belfold/20150305-fogvatartottak-perlik-a-magyar-allamot

Dátum: 2015.03.05.
Az embertelen börtönkörülmények miatt hat magyar állampolgár pert indított az állam ellen. Úgy tudjuk, az Emberi Jogok Európai Bírósága hamarosan ítéletet hoz.

Baracska, Szolnok, Budapest, Sopronkőhida, Pálhalma és Szeged börtöneiben raboskodott 2006-tól napjainkig az a hat fogvatartott, aki az embertelen körülmények miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

Keresetükben többek között a büntetés-végrehajtási intézmények túlzsúfoltságra panaszkodnak. Azt állítják, celláikban mindössze 1,5– 3,3 négyzetméternyi terület jutott egy-egy fogvatartottra.

Emellett felróják, hogy bizonyos intézményekben csak egy függöny választotta el a wc-t a cellától, poloskák lepték el a helyiségeket, nem volt megfelelő szellőztetés és fűtés, korlátozták fürdési lehetőségeiket illetve a cellán kívüli időtöltést.

Fogva tartásuk körülményeiről azt állítják: embertelen és megalázó volt, ráadásul nem kaptak lehetőséget a panaszemelésre.

Az atv.hu úgy tudja, az ügyben hamarosan ítélet születik. Az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt jelenleg mintegy 450 kereset van, melyeket a magyarországi fogva tartás körülményei miatt nyújtottak be.

Címke:   kártérítés zsúfoltság Emberi Jogok Európai Bírósága