Lessen be velünk a lezárt belvárosi börtön épületébe!

Szerző: DG, Mészáros Zsolt / nyugat.hu

Link: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/89780_lessen_be_velunk_a_lezart_belvarosi_borton_epuletebe

Dátum: 2015.03.05.
Kellett hozzá némi utánajárás, de szerencsére a BV nagyon segítőkész volt, így megmutathatjuk, mi van a 7 éve üresen álló épületben.

Csak néhány nappal ezelőtt volt pontosan 7 éve, hogy az utolsó fogvatartottat is elszállították innen, vagyis hogy üresen áll a belvárosi börtön épülete. Az intézet meglehetősen sokáig, 121 évig működött, az utóbbi hét évben viszont már csak üresen áll, pedig lehetne mire használni. A bíróság lassan kinövi magát, rengeteg az irat, helyük viszont nincs, úgy tudjuk, még külön helyiségeket is bérelnek erre a célra. Pedig ott áll a szomszédban ez tök üres épület, benne rengeteg hellyel, ahol ezt simán meg lehetne oldani.

Viszont másra nem is lehetne nagyon használni, mivel irdatlan pénzbe kerülne, hogy újra lakhatóvá varázsolják. Ráadásul egy börtönnek olyan speciális építészeti követelményeknek kell megfelelnie, amelyek miatt nem lehet variálni, sőt még a lebontása is rengeteg pénzbe kerülne, hogy mást ne említsünk, a 120 centis falak miatt. Mondjuk, az tény, hogy már csak ez az egy ex városi börtön van az országban, ami üresen áll, szóval van remény.

Mindent elvittek, ami mozdítható

Mindenesetre bennünket nagyon is érdekelt, hogy milyen lehet most, ezért engedélyt kértünk, hogy végignézzük. Sőt kíséretet is kaptunk, egy börtönőr személyében, aki minden zugát ismeri az épületnek. Tőle tudjuk meg például, hogy az eredetileg 125 férőhelyen volt, hogy 180 fogvatartottat kellett elhelyezni.

A belépés után azonnal szembetűnik, hogy szinte mindent elvittek, ami mozdítható, igaz, nem öncélúan. Mivel speciális anyagokból, másra nem használható bútorokból áll a berendezés, így azokat másik hasonló intézetekben hasznosították. Az ajtókról konkrétan tudni, hogy a tököli börtönben vannak.

A séta alatt megtudjuk, egy börtön majdhogynem teljesen önellátó. A fogvatartottak végeznek minden munkát, rakják le a járólapot, cserélik a lambériát, főznek, sőt saját pékséget is üzemeltetnek.

A krimiket szerették a legjobban


De nem csak a saját ellátásuk miatt dolgoznak, külső eladásra is befogják őket. Jártunk például ott, ahol a varroda volt korábban, eladásra készültek itt pelenkák, munkaruhák, fürdőlepedők. Az egyik legérdekesebb rész mégis a dühöngő volt, a maga kellően puha falaival, de még a padló is olyan volt, hogy nem sérthette meg magát a dühöngő delikvens. Megnéztük a könyvtárszobát is, ahol számtalan érdekesebbnél érdekesebb könyvet tartottak. Kitalálják, mik voltak a legnépszerűbbek? Persze, hogy a krimik!

Azt mindenképp érdemes megjegyezni, nagyon fura és elég lehangoló élmény azokban a cellákban, étkezőkben, foglalkoztatókban sétálni, ahol egykor kemény bűnözők, sokszor évtizedekig kilátástalanul élték egyforma mindennapjaikat.


Címke:   Szombathely régi épület múlt börtöntörténet