A szombathelyi új börtönben is csak hetente kétszer kapnak melegvizet a fogvatartottak

Szerző: DG, Mészáros Zsolt / nyugat.hu

Link: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikknyomtatas/90108_a_szombathelyi_uj_bortonben_is_csak_hetente_ketszer

Dátum: 2015.03.10.
Amúgy hetente egyszer járna hivatalosan, de akik dolgoznak, azok fürödhetnek naponta. Börtöntúránk második fejezete.

Pár nappal ezelőtt már bemutattuk a régi börtönt, persze, hogy kíváncsiak voltunk az újra is, már csak az összehasonlítás miatt is. Többször is lehetett hallani, hogy ez hazánk legjobban felszerelt ilyen jellegű intézménye, ami sok szempontból igaz, nagyon korszerű építési követelményeknek felel meg az épület.

A laktanyából kialakított börtönből szinte lehetetlen megszökni, ez első látásra kiderül. Az óriási betonfalak, szögesdrót, majd még egy nyomsáv nem sok jóval kecsegtet azok számára, akik ilyesmin törik a fejüket. Nem véletlen, hogy senki sem próbálta még meg. A kapun belül olyan érzése támad az embernek, mintha Amerikában járna egy a NatGeo által bemutatott sorozatban. A kert rendezett, mintha csak egy lakópark udvarán lennénk, mondjuk ez nem véletlen, annak idején a Kámoni Arborétum végezte a kertrendezést.

A bejárat után közvetlenül van a kétszáz fős színházterem, amelyben ottjártunkkor épp egy kiállítás volt. Mellette a sportpálya rész, egészen pontosan kilenc ilyen kapott helyet. Van köztük kosárlabda és kézilabda pálya is. Itt van még a felszentelt kápolna, amelynek díszes üvegeit is a fogvatartottak készítették, csakúgy, mint a festményeket a falakon.

Újabb szárnyat adnak át hamarosan


Hátrébb van három munkacsarnok, vagyis itt dolgoznak azok, akiket az orvosok arra alkalmasnak találnak. Itt is van pékség, mint a régi börtönben, de van hulladékválogató meg elektronikai összeszerelő üzem is. Érdemes munkára jelentkezni, hiszen aki nem így tesz, az csak hetente kétszer zuhanyozhat meleg vízben, akik dolgoznak, azok viszont minden nap.

Mellette vannak a tényleges cellákat rejtő épületek. Jelenleg 800 elítéltet elhelyezésére van lehetőség, itt vannak az előzetesben lévők egy külön épületben, mellette a börtön-, mellette a fegyházbüntetésre ítéltek. Mi utóbbiakhoz lépünk be a zsilipelés után, majd kétféle cellát nézhetünk meg. Először egy négyágyast, amelyben ketten "laknak" épp.

A régihez képest ez valóságos palota, 27-28 négyzetméteres lehet, nagy ablakkal és olyan ráccsal, ami jelez, ha kárt tesznek benne. Négy ágy áll benne, egy asztal, pár szekrény, egy tévé, ami mehet reggel 5-től este 11-ig. Külön fürdőszoba is van, már nem csak egy függöny választja el a wc-t a szobától, mint a belvárosi börtönben. A másik, az egyszobás az is pont ugyanilyen csak kisebb, lényegében, mint egy szállodai szoba, csak rács van az ablakon.

Ráadásul úgy néz ki, nem elég ez a férőhely, a hátsó épületben most alakítanak ki egy újabb szárnyat, amit a fogvatartottak segítségével készül el. Elvileg napokon belül át is adhatják, így még 400 fogvatartott elhelyezésére nyílik lehetőség. A jó hír pedig, hogy ezzel együtt legalább 50 börtönőrre is szükség lesz.


Címke:   Szombathely férőhelybővítés fejlesztések