Mintegy 13 ezer román állampolgár ült tavaly börtönben külföldön

Szerző: agerpres, radu-tudor.ro / új magyar szó online

Link: http://www.maszol.ro/index.php/kulfold/44158-mintegy-13-ezer-roman-allampolgar-ult-tavaly-bortonben-kulfoldon

Dátum: 2015.03.10.
Tizenháromezerre tehető azoknak a román állampolgároknak a száma, akiket külföldön megfosztottak szabadságuktól, őrizetbe vettek, letartóztattak, vagy letöltendő börtönbüntetéssel sújtottak - tájékoztat a külügyminisztérium. A 13 ezer személyből 10.220-an az Európai Unióban tartózkodtak.

A leggyakrabban előforduló vétségek, amiért a román állampolgárokat őrizetbe vették vagy letartóztatták: lopás, drogkereskedelem, prostitúció, erőszak, banki csalás. A legtöbb letartóztatás Olaszországban, Németországban, Spanyolországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában történt.

A külügyminisztérium mellett az országos gyermekvédelmi hatóság is közzétett néhány olyan adatot, amely a külföldön élő kiskorúakra vonatkozik. Eszerint 2014-ben 103 kiskorú került vissza Romániába, a legtöbb (25 kiskorú) Spanyolországból.

Az országhatárokon kívül 1.339 román állampolgár hunyt el a hivatalos statisztikák szerint, az elhalálozottak 40 százalékát sikerült visszaküldeni Romániába. Ez a szám közel sem mutatja a realitásokat, figyelmeztet a külügyminisztérium, hiszen a hozzátartozók nagyon sok esetben nem jelentik a külföldi hatóságoknál az elhalálozást.

Címke:   bebörtönzés külföld statisztika Románia