A börtön is kiutat jelentene: a többség támogatja az ötletet

Szerző: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap Online

Link: http://www.heol.hu/heves/kozelet/a-borton-is-kiutat-jelentene-a-tobbseg-tamogatja-az-otletet-600959

Dátum: 2015.03.11.
Közmeghallgatást tartottak a napokban Bélapátfalván. A részt vevők támogatták, hogy a bélapátfalvi önkormányzat pályázzon egy büntetés-végrehajtási intézményre.

A Belügyminisztérium több önkormányzat számára is fölajánlotta, hogy helyet adjon a büntetés-végrehajtási intézménynek, így Bélapátfalvának is. A hevesi kisvárosnak azonban lesz versenytársa a régióban, hiszen Bátonyterenye és Ózd is jelezte már: szívesen otthont adna a börtönnek. Ózdon már hónapok óta kampányolnak azért, hogy a Belügyminisztérium börtönépítési programjában a város is kaphasson egy ilyen intézményt, a helyiek nagy többsége támogatja is a kezdeményezést. A bátonyterenyei önkormányzat is a lakosok véleményétől tette függővé, ajánl-e föl telket a minisztériumnak.

Bélapátfalván csütörtökön közmeghallgatást tartottak az ügyben, s a megjelent 70-80 helybéli részéről nem is érkezett kifogás, sőt, többen örülnének is a börtöntől remélt új munkahelyeknek, új beköltözőknek és nagyobb közbiztonságnak.

Ferencz Péter polgármester vázolta, a Belügyminisztérium az országban öt új, az uniós normáknak megfelelő intézmény építene, erre azonban tudomása szerint 60-70 város is pályázna. Régiónkban egy ilyen intézmény épülne, erre már vannak aspiránsok. Az intézményben 500 rabot helyeznének el, s 250 emberre, őrökre, adminisztrációs és kiszolgáló személyzetre volna szükség. Az önkormányzatnak négy hektáros területet kell ingyenesen átadnia, az építkezésre volna lehetőség az ipari parkban az egykori olajlefejtőnél, vagy az egykori mészüzemben is.

– Az önkormányzat csak akkor pályázik, ha a közvélemény egyöntetűen támogatja a kezdeményezést, mert nem szeretnénk megosztottságot. A szociális otthon ügye sem aratott osztatlan sikert, bár azóta sikerült kompromisszumos megoldást találni, amely jónak tűnik. A múltkorihoz hasonló véleménynyilvánító „népszavazásra” már nincs idő, hiszen a pályázatot március 31-ig be kell nyújtani. A testület másfél héten belül dönthet a kérdésben. Felhívnám a figyelmet, az, ha esetleg pályázunk, még nem azt jelenti, hogy nyerünk is, hiszen nálunk sokkal nagyobb városok is szeretnék elnyerni a beruházást – vezette föl a vitát a polgármester. A nagy összezördülés azonban elmaradt, hiszen a felszólalók mindegyike támogatná, hogy börtön épüljön a városban.

Az első felszólaló Ferencz Éva volt, aki szerint jót tenne a városnak, ha lennének új munkahelyek, talán az üresen álló lakásokra is akadna vevő. Kérdés, hogy a látogatási időszakban sikerülne-e megóvni a közbiztonságot? A polgármester válaszában elmondta, a felajánlandó területek vonattal és busszal is jól megközelíthetők lennének, így a látogatók nem zavarnák a város nyugalmát. A közrendre azonban ezen időszakban a rendőrség fokozott erőkkel ügyelne.

A közmeghallgatáson részt vevők inkább az előnyeit emelték ki a börtönnek, nem sok hátrányát látnák az intézménynek.

Berecz Olivér az iránt érdeklődött, hogy a helyi embereknek volna-e esélyük munkát kapni az intézményben. Ferencz Péter szerint igen, hiszen a dolgozói összetétel széleskörű lenne, hiszen a fegyőrökön, tiszteken, altiszteken kívül szükség volna irodai dolgozókra, kertészekre, karbantartókra, konyhai személyzetre is. Nekik azonban szigorú átvilágításon kell átesniük. A település kissé hátrányban van versenytársaihoz képest, hogy a rabok felének munkát kellene biztosítani helyi vállalkozásoknál, erről azonban még nem volt egyeztetés a cégekkel, hogy tudnák-e biztosítani.

Kertész Zoltán arra biztatta a képviselő-testületet, adják be a pályázatot, az új munkahelyek jót tennének a városnak és a környéknek. Végre valami elindulna, családok is költöznének ide, a közbiztonság is javulna. Mint mondta, Balassagyarmaton és Sátoraljaújhelyen a börtönök lakói a cipőgyárban és a zárgyárban dolgoznak.

Tóth István szintén támogatja a kezdeményezést, de szerinte jó lett volna, ha meghívnak az említett városokból néhány embert, mondják el, milyen együtt élni egy fegyintézettel.

Bársony Károly szerint elég megnézni a bűnözési statisztikát: az említett két város nincs az első ötvenben, Egerről pedig senki sem gondolná, hogy dobogós. Biztosra veszi, hogy a Belügyminisztérium emelné a rendőri létszámot a településen, az intézmény törzsgárdáját pedig más városokból helyeznék ide. A látogatók járnának kényelmetlenséggel, de egyben növelnék az üzletek forgalmát is. Talán nem kell félni tőlük. Viszont a börtön ügyében teljes konszenzusra van szükség, mert nem néhány évtizedre települne ide. Úgy véli, a város ma rosszabb helyzetben van, mint a hetvenes években, ebből pedig ki kell, hogy mozdítsa valami, erre pedig a börtön alkalmas volna.

Az 1950-es években dolgoztak rabok a kőbányában


A közmeghallgatáson volt, aki fölelevenítette, hogy az 1950-es években dolgoztak rabok a kőbányában, s nem volt velük semmi gond. Igaz, most biztos nem dolgoztatnák őket ott. Más a vasúti szárnyvonal megmenekülését reméli az intézménytől. Ferencz Péter szerint is kevés az utas, mert sok az autós. A vasút megmaradása Szilvásváradtól függ, de Bélapátfalva is szeretne egy nagy turisztikai beruházást, amely az apátság környékét és a Bélkő-hegy egy részét érintené. Kérdésre válaszolva elmondta, a pályázat elkészítése legfeljebb 1-200 ezer forintba kerülne az önkormányzati dolgozók munkáján kívül.

Címke:   börtönépítés önkormányzat közmeghallgatás