Emberi a bánásmód a megyei börtönökben?

Szerző: Laczó Balázs, Frank Yvette / kisalföld.hu

Link: http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/emberi_a_banasmod_a_megyei_bortonokben/2421399/

Dátum: 2015.03.15.
A magyar államnak összesen több mint 84 ezer euró kártérítést kell fizetnie hat rabnak, akik a magyar börtönök zsúfoltsága miatt pereltek. A precedensértékű strasbourgi döntés miatt megnéztük, mifelénk „emberi-e" a bánásmód.

Embertelen bánásmódra hivatkozva elmarasztalták a magyar államot, méghozzá nem is kicsit. Nemcsak a 87 ezer euró és a perköltség megfizetéséről döntöttek hat rab keresete kapcsán, hanem kimondták azt is: nem függesztik fel a folyamatban lévő kereseteket. Ehelyett az elbírálások során folyamatosan emlékeztetik a magyar államot, hogy tennie kell valamit. Közben a bíróságok dolgoznak, az elítélteket, az előzetesbe helyezetteket csak hozzák és el kell őket helyezni.

Januári adataink szerint Győrben 138 helyen 231 rabot őriznek, akiknek fogva tartását bonyolítja, hogy az embereket számtalan szempont szerint kell differenciálni, s nem mindegy, ki ki mellé kerül. Úgy tudjuk, jelenleg Győrben 141 százalékos a telítettség, míg a sopronkőhidai intézetben 147 százalékos. A folyamatban lévő kártérítési perekről nem kaptunk hivatalos választ, de a Kisalföld úgy tudja, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei két börtönt tekintve továbbra sem több az ilyen ügy. Jelenleg húsz alatt van a bíróságokon elsőfokú döntésre váró eljárások száma, s ebből elenyésző, ami a telítettség miatt indult.

Az más kérdés, hogy mit indít el a mostani precedensértékű döntés. Egy országos portálnak nyilatkozó szakértő szerint a strasbourgi ítélet nem határozott a később induló ügyekről. Valószínű, hogy ezeket parkolópályára állítják, mivel az Emberi Jogok Európai Bírósága felszólította a magyar kormányt, hogy hat hónapon belül dolgozzon ki menetrendet az egyezményt sértő állapotok kezelésére.

A zsúfoltság valóban évtizedes problémája a büntetés-végrehajtásnak – közölte a Kisalföld kérdéseire válaszolva az országos parancsnokság. A jelenleg hatályos szabályozás szerint a férőhelyek száma 12.869, az utóbbi években folyamatosan nőtt a fogvatartottak száma s mára 18.204 főre duzzadt az összlétszám. Ez több mint 140 százalékos átlagtelítettséget jelent országosan. Ebből az is következik, hogy Győr-Moson-Sopron zsúfoltsága is ennek felel meg.

„A kormány és a Belügyminisztérium kiemelt fontosságú kérdésként kezeli a börtönök zsúfoltságának enyhítését, ezért férőhely-bővítési programot indítottunk, amelynek végrehajtásával 2019-re elérhetjük a 19 ezer fős fogvatartotti férőhelyszámot" – közölte válaszában a BVOP kommunikációs főosztálya. Több más beruházás közt a szombathelyi bővítés érinti legközelebbről a régiót, de 2015 első negyedévében adják át a közép-dunántúli országos intézethez tartozó martonvásári objektumot is. Látszik, hogy igen nehéz az elhelyezési kötelezettséggel lépést tartani, de az utóbbi években csaknem 1600 fővel nőtt az elhelyezhető fogvatartottak száma ezeknek a beruházásoknak köszönhetően, s a sor idén is folytatódik.

Ugyanakkor úgy tudjuk, jelenleg a győri és a sopronkőhidai büntetés-végrehajtási intézetben nem terveznek bővítést. Az viszont általános gyakorlat, hogy az előzetes letartóztatásban lévőket a kevésbé zsúfolt intézetekbe szállítják, hogy minél kiegyenlítettebb legyen a börtönökben élők helyzete.

Címke:   Sopronkőhida Győr zsúfoltság kártérítés