A reform ellenére is zsúfoltak az olaszországi börtönök

Szerző: MTI / ÖBE

Dátum: 2015.03.18.
Mintegy 54 ezer fogvatartott van az olaszországi börtönökben, ami 118 százalékos zsúfoltságnak felel meg - derül ki az Antigone olasz jogvédő szervezet friss adataiból.

Az igazságügyi reformnak köszönhetően az utóbbi három év alatt 13 ezerrel csökkent a fogvatartottak száma Olaszországban. A hatályos jogszabályokból egyebek között törölték az illegális bevándorlás bűncselekményét, és számos enyhébben büntetendő bűncselekmény esetében a börtön alternatív büntetéssel is helyettesíthetővé vált.
 
Ennek ellenére a február végén gyűjtött adatok szerint a valamivel több mint kétszáz büntetés-végrehajtási intézetben a rabok száma továbbra is jelentősen meghaladja a börtönök befogadóképességét.
 
A rabok 34,8 százaléka jogerős ítélet nélkül ül börtönben. Az olasz börtönök foglyainak 32 százaléka külföldi.

Tavaly negyvennégy rab követett el öngyilkosságot, és már az idén is kilencen vetettek véget életüknek.

A rabok jogait képviselő Antigone azt is hangsúlyozta, hogy a börtönlakosság számának csökkentése nem vezetett a bűnözés növekedéséhez. Ellenkezőleg, 2011-2014 között a gyilkosságok aránya 11,7 százalékkal, a rablásoké pedig 13 százalékkal csökkent.

Az olasz börtönökben 11 dzsihadista fegyverest tartanak fogva. Az olasz bűnszervezeteknek 725 tagja tölti szigorított büntetését: 210 elítélt a Cosa Nostra szicíliai maffia, 294 a nápolyi camorra, 135 pedig a calabriai 'ndrangheta tagja.
 
Március 21-én Ferenc pápa is ellátogat egy olasz fegyintézetbe, Nápoly Poggioreale nevű börtönét keresi fel. Április 2-án, nagycsütörtökön, a római Rebibbia börtönben a pápa rabok lábát mossa meg az ilyenkor szokásos szertartás keretében.

Címke:   igazságügyi reform zsúfoltság Olaszország